SV

Sosialistisk Venstreparti ble dannet av personer på venstresiden som ønsket et nytt alternativ. De var blant annet opptatt av å få til en annen sikkerhetspolitikk.

SV har vært en del av norsk politikk helt siden 1975. Etter mange år i opposisjon gikk de inn i regjeringen i 2005.

Politikk

SV er et sosialistisk parti som ønsker å være et tydelig alternativ til Ap på venstresiden. De er blant annet kjent for å være et tydelig miljøparti. SV er klare i sin motstand mot oljeboring i nord, og annen ny oljerelatert aktivitet. Partiet var i mange år kjent som «skolepartiet», og fokuserte mye på denne valgsaken. I en periode på 2000-tallet opplevde Sosialistisk Venstreparti stor suksess på meningsmålingene. Kristin Halvorsen ble oppfattet som en tydelig leder, og var flink til å tiltrekke seg velgere fra Ap i denne perioden. Dette kan sees i sammenheng med at Arbeiderpartiet var inne i en vanskelig periode, og at SV var et alternativ for mange.

Regjeringssamarbeid

I 2005 valgte SV å gå inn i regjering sammen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Dette var første gangen partiet kom i regjeringsposisjon etter flere tiår i opposisjon. Overgangen ble kanskje litt stor for enkelte, og det var stor motstand mot regjeringens politikk i enkelte deler av partiet. Dette markerte man blant annet med å demonstrere mot egen regjering. SV fikk likevel være med å sette et tydelig preg på den politikken som ble vedtatt av den rød-grønne regjeringen.

Stortinget

I dag har SV 7 representanter på Stortinget. Ved valget i 2013 fikk de et relativt dårlig resultat. Dette gjorde at en del sittende representanter forsvant fra landets folkevalgte forsamling. SV klarte likevel å komme over sperregrensen, og unngikk derfor ytterligere reduksjon av antall mandater.

Dagens situasjon

Audun Lysbakken er i dag leder av Sosialistisk Venstreparti. Han kom ikke inn igjen på Stortinget i 2013, og er derfor en av få partiledere som ikke er medlem av nasjonalforsamlingen. SV sliter fortsatt på meningsmålingene, og det er langt opp til resultatene man oppnådde i storhetstiden under Kristin Halvorsen. I henhold til de siste målingene så er SV over sperregrensen, men ikke langt unna å komme under. Det er derfor all grunn til å være spent på hva slags resultat partiet kan oppnå ved Stortingsvalget i 2017.

SV er et sosialistisk parti som ønsker å være et alternativ til venstre for Arbeiderpartiet. De har historisk sett vært uenig med gjeldende konsensus innenfor norsk sikkerhetspolitikk. Partiet kom for første gang i regjering i 2005, og fikk mye innflytelse på enkelte saksområder. Tiden etter regjeringsdeltagelsen har vært vanskelig, og SV har slitt på meningsmålingene. Audun Lysbakken har en stor oppgave å ta fatt på om han skal gjenreise partiet ved valget i 2017. Mye tyder på at partiet må kjempe hardt for å gjenvinne gamle velgere fra andre partier.

Privacy Policy